| Idézet: Kedves fogadó barátunk! Ezúttal "csepp" kísérőlevelet is írok Mihi bámulatos összeállításához, amelytől szebb, nemesebb ünnepi köszöntőt, reményt adó jókívánságot nem tudok elképzelni. Ha nem tudnátok, Mihályfalvi János becsületes életútja, családi kiállása okán kényszerűen Svédországba szakadt társunk, aki keményen
talpon tudott maradni, akinek a szó nemes értelmében magyar élete van ott is, egész családjával együtt és aki hihetetlen szorgalommal, elhivatottsággal műveli ezt a tevékenységet - valószínuleg erre áldozza összes felszabadítható idejét, energiáját. Ha tehetem, méltató sorokat küldök a válasz igénye nélkül - remélem, sokan megteszik, magam már kaptam így is választ Tőle - mert éreznie kell, mennyire megbecsüljük, várjuk mindezt. Néki is elküldöm ezt a kéretlen kísérőlevelet, szent meggyőződésem, hogy őszinte elismerésből soha nem lehet elég. Ő általam soha nem látott műgonddal, értéssel, minden gyarló politikumon túli tartalommal készíti csodálatos honlapjait, összeállításait, amelyek tartalma szívszorítóan gyönyörű. Most is van új benne: a megadott összesítőre való kattintással azonnal egy egészen felemelő, megzenésített Dsida Jenő verset hallhatunk, mint ahogy ezekben az anyagokban megannyi irodalmi remekmű és tiszteletreméltó mai tartást vállaló műveit hallgathatjuk. Mégpedig olyan képi megjelenítéssel, grafikákkal, hátterekkel, amit így másutt sehol nem lelhetünk fel. Az emberben azonnal olyan gondolatok ébrednek, be szép lenne megélni, hogy középiskoláink nemzeti ünnepeink kapcsán tartott középiskolai óráin ezek kerülnének lejátszásra. Ma még kirúgnák az ilyen tanárt - tudjuk - de konok szittya hittel vallom szemben a széllel: nem marad ez így örökké. A létező legdurvább butítás azt hirdetni, hogy ez szélsoség, stb - ismerjük a manipulált lózungokat. A nemzeti hitvallás eltaposhatatlan, a mi életünk történelmi mértékkel mérve csak egy pillanat. Ez a vér soha nem fog annyira felhígulni, hogy ne legyenek tisztánlátók a Kárpát medencében, hiú vágy azt gondolni, hogy totálisan sikerült az immár több, mint hatvan éve tobzódó szellemi elnyomorítás, végérvényesen győzött a nihilizmus.
Mondhatod, mivégre ez a hosszú "csepp" - hát mert esztendofordítás elott állunk, csak meg tudunk állni kicsiny idore. Ki ezért, ki azért, lelkünk rajta - oszt a masinkán van radír is, ha valamék úgy gondolja - "ű dóga..."
Soha nem fölösleges újra és újra meghallgatni, látni ezeket az összeállításokat - kivált akkor, amikor a féregrágás már-már elbizonytalanítana bennünket. Meg kell tudni néha állni a rohanásban. Ahogyan egy tankörtárs barátom mondotta volt: nézz magadba, egy évben vajon hányszor tekintesz föl egy szempillantást meghaladóan - igazán elgondolkodva
és csak arra figyelve - az égre? Ahogyan magam kisiskolás korom óta, amikor üzemszerű diákszemtelenségeim kapcsán bevágta a tanár a fát, a megrovást /egyszer percek alatt négy darab egyenes jegyet sikerült magaménak tudni, oszt mégis fölülről egyhangú lett az érettségim.../, amikor ostoba módon összetörtem az autót /rendszeresen.../, pedig az csak egy konzervdoboz, amikor hogy, hogy nem másé lett a kedves, amikor tojáshéjas kezdő mérnökként
megkaptam az első lórugás-szerű megalázásokat, amikor vélt sérelmek mián rálegyintettem az egész tetű világra, amikor piszlicsáré nyavalya órákra megakasztott a derűlátásban, holott társaim milliói élnek pocsékabb szerkezettel, amikor szégyenletes módon azt mondja az ember, hiába minden, többségünk elhülyítése elsötétíti minden álmunk, stb, stb, akkor mindíg az égre néztem fel. A felhőkre. Este a csillagokra - hogy rádöbbenjek, mennyire
csináltak a gondjaim, mennyire kisszerűek. Kiss-szerűek... Mihi művei - mert bízvást nevezhetjük műveknek - ott vannak fent az égen. Csaba királyfi csillagösvényén. Világítanak, adnak, hovatartozást bizonyítanak, ráébresztenek, mi a fontos igazán. Nem vagyunk egyedül. Nem igaz, hogy az igazak már nem élnek. Ma is vannak. Sokan. Őket kell segítenünk, elismernünk, legyen erejük, hitük folytatni azt - amire mi ezért-azért nem vagyunk képesek. Ilyen például - Mihályfalvi János alias Mihi. Köszönet Neked Mihi, mert ezt már nem tudom magázódva írni. Figyeljétek meg a gondosságot, ahogyan Mihi útmutatást ad, hogyan lehet mindezt menteni, CD-re tenni. Szép az, ami érdek nélkül tetszik - tartja a mondás, magam meg fogadatlan prókátorként azt mondom: tiszteletreméltó az, aki anyagi számítás nélkül vállal nemes tetteket. Mihi nem kér ilyen olyan befizetéseket egy elküldendő CD-re - micsoda különbség a mához képest. Nem kér semmit - ad. Ha majd előkerül fiam valamelyik profi számológépes barátja, akkor nekem is lesz CD-ém mindegyikről, az biztos. Ne adjuk fel. Van kikre figyelni, van kiktől tanulni, van kiket tisztelni - van kikért élni, tartani, megmaradni, hinni, remélni - és van kiknek átadni.
Ki mire képes. Mihi - ilyen sokra. Magam - sokkal kevesebbre, bár értenék ennyire ehhez a technikához. Ő sem így született, megtanulta.. Ne gondolja senki, hogy kevés - ha csak érti. Ha lehet, ahol lehet - vallja. Akinek lehet, továbbadja. Legfoképpen pedig: akár "gyárilag" ilyen, akár útközben döbbent rá, hol a helye valójában, az már nagyon is sok. Van úgy, hogy nem adhatod magad, ha élni akarsz. Élenjárónk megértik - mert meg akarják érteni - csak azt kérik, hogy ne csukd be a szemed, láss, érezz és érts. Annyit vállalj, amit jó szívvel meg tudsz tenni - eljön ez is. A több. Ki mit bír. Mert értőknek, fogadóknak kell lennünk, példát kell mutatnunk, nem
engedhetjük, hogy azoknak legyen igaza, kik úgy vélik, halálra ítélt néhányezerről van szó csak, akik előbb utóbb kihalnak, nincs táboruk, követőjük - mert Wass Albert szavaival: A KŐ MARAD !
Isten áldjon benneteket, áldott, szeretteiddel igaz Karácsonyt és töretlen hitu új esztendőt kedves Mindannyiótoknak!
Jó szerencsét - Kiss Csaba alias Balhés Charley. |  |