Á l d á s ! B é k e s s é g !

Isten hozott a www.Istentisztelet.net fórumánPontos idő: vas. feb. 25, 2018 6:39 pm
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 61 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő
Mi az Úrvacsora? 
Szerző Üzenet
Gyémánt Listatag

Csatlakozott: pén. szept. 16, 2005 12:59 pm
Hozzászólások: 1384
Tartózkodási hely: Kispest
Hozzászólás Re: Mi az Úrvacsora?
rosta írta:
Ahogy az igehirdetéseiből kivettem azért eléggé meg kell neki harcolni az igazáért .....


Azért azt nem árt tudniuk a gyülekezet tagjainak sem (a lelkész nyilván tudja), hogy egyházunkban nincs kötelezően előírt liturgia, és ha a lelkész ilyen változtatást eszközöl, amilyenről írtál, azzal semmilyen előírást nem sért, és senki nem kérheti rajta számon. (Persze, ez igaz a fordított helyzetre is.) Ettől persze még szóvá teheti a felsőbbség (mert - mondjuk - az esperes máshogy csinálja), de ezt el lehet hárítani, ha a presbiterek is tisztában vannak egyházunk szabályaival.


kedd márc. 09, 2010 4:39 pm
Profil E-mail küldése
Platinum Listatag
Avatar

Csatlakozott: csüt. ápr. 26, 2007 5:57 pm
Hozzászólások: 272
Hozzászólás Re: Mi az Úrvacsora?
Én eddig leginkább ezzel a két részből álló istentisztelet változattal találkoztam. Mindig zavart, hogy rendesen templombajáró emberek nem veszik magukhoz az úrvacsorát és elmennek az alkalmak felénél. Igazából nem tudtam hová tenni ezt a dolgot, nagyon megörültem ennek a határozott változtatásnak, amit ez a középkorú lelkészünk csinált. Ahogy az igehirdetéseiből kivettem azért eléggé meg kell neki harcolni az igazáért, a változtatásért, de nagyon okosan, lépésről lépésre halad. Van egy fiatal lelkész segítője is, úgy tűnik, hogy együtt nagyon jó munkát végeznek.

Az egyik ilyen lépés, hogy beengedték az énekek közé a fiatalok gitáros-fuvolás kíséretű énekét, amelynek szövegét szépen sok példányban elhelyezték a padokon. Csak egy ilyen ének van, mellette énekeljük a megszokott zsoltárokat természetesen, de jó ez a változtatás. A későbbiekben jönnek más fiatalos énekek is a terveik szerint. A lányom a lelkészt az ifik között látta valami nagyon sportos szerelésben, talán bicikli bukósisakkal, vagy valami hasonlóval az utcán. Ez is egy pozitív dolog. Tetszik, hogy nem erőlteti magára a lelkészünk a bölcs mindenttudó szerepét, sőt inkább a gyengeségeire is rámutat azért, hogy lássuk meg magunkban a közös, bűnös gyengeségeinket. Fontos változásnak pedig itt van az egységessé alakított istentisztelet, amelynek nem melléke az Úrvacsora, hanem szerves része. Nincs megszakítás az alkalomban. Úgy veszem észre, hogy elég sokat kell ezekért a változtatásokért tenni, vitáznia, de elmondható, hogy megérte, sokan vagyunk, sok a fiatal is az alkalmakon.

Visszatérve a topic témára, emlékszem, hogy a lányom is volt úgy, hogy nem érezte magát lelkiekben késznek az Úrvacsorára, de szépen maradt a helyén ülve, amíg mi magunkhoz vettük a sákramentumokat. Legközelebb természetesen már jött ő is. Én is ezt tartom a legjobb megoldásnak, ha valaki úgy érzi, hogy nem áldást vesz magához, akkor maradjon szépen a fenekén, de ne hagyja el az alkalmat félidőben.

Komolyan örülök ennek a változásnak, nagyon tetszik, amikor határozottan magukhoz veszik a kezdeményezést azok, akiknek kell... ! :)


hétf. márc. 08, 2010 6:43 pm
Profil
Gyémánt Listatag

Csatlakozott: kedd ápr. 17, 2007 5:34 pm
Hozzászólások: 1793
Tartózkodási hely: Törökbálint
Hozzászólás Re: Mi az Úrvacsora?
Nálunk elvétve szoktak csak elmenni a hívek az úrvacsorosztás előtt. Az is ottmarad, aki akkor éppen nem akar ítéletet enni és inni, és ezért inkább nem él a sákramentummal.

Az is igaz, hogy nálunk nincsen látványos törés az igehirdetés és az úrvacsora között a liturgiában - olyan, mint egy patak, amely éppen csak kanyarodik egyet, megszakítás nélkül.

Nagyapámnál más volt. Fülembe cseng a minden egyes alkalommal elismételt mondat: "- Mielőtt azokat, akik nem kívánnak élni az úrvacsorai jegyekkel, áldással elbocsátanám..."

Szóval ő még meg is áldotta azokat, akik nem akartak úrvacsorát venni. És sokan elmentek, szinte a fél templom. Van egy olyan érzésem, hogy ez a mondat politikai nyomásra került bele a liturgia szövegébe, mert más gyülekezetben is hallottam.

Maradt viszont a kemény mag, aki tudta, hogy mit eszik, és mit iszik. Nagyapám nyakas kálvinista volt, tudta, hogy mi miért tesz. Ő szervezte meg a dunaharaszti gyülekezetet 1933-ban, és 1947-ben már 50-60 fős ifi(!) bibliaórákat tartott.

1950-től viszont tucatszám jelentkeztek a parókián a hívek, és kérték a gyülekezeti nyilvántartásból való törlésüket. Nagyapám az ő lila kartonjaikat kivette a többi közül, és átrakta egy másik fiókba. Jó vastag paksaméta, a mai napig megvan cukorspárgával átkötve a dunaharaszti parókián. (Senki nem bontja ki azt a spárgát, de a törlés nyoma azért megmarad...)

Én a hetvenes évekre emlékszem - akkor talán 20-30 ember jött el vasárnaponként. Karácsony és Húsvét első napján viszont zsúfolásig megtelt a 120 férőhelyes templom.

Ha én lelkipásztor volnék, akkor nem adnék úrvacsorát azoknak az embereknek, akik csak megszokásból jönnek el, csakis nagy ünnepeken, és egyből elmennek, amikor erre a szószékről megkapják az engedélyt. Mert ők, anélkül, hogy tudnák, miről van szó, ítéletet esznek és isznak, és ebben én nem akarnék bűnrészes lenni.

Viszont megpróbálnám őket valahogyan ott tartani, hogy megláthassák, miről is szól a megváltás, a szövetség megerősítése. Azért, hogy legközelebb ők is valódi részesei lehessenek ennek az áldásnak.

A munkahelyi szobatársam az Ecseri úti templomban, teljes (nem rövidített) mise keretében fogadott örök hűséget a párjának. Az ifjú pár után a gyülekezet is áldozhatott.
Áldozott az a kolléganőm is, aki kuláklányként a váci ferences gimnáziumnak köszönheti, hogy le tudott érettségizni. A délutáni napfény éppen az oltárra esett, amikor elvette a paptól az ostyát... Az egész jelenetből az sugárzott, hogy a Jóisten benéz a templomba, és rámosolyog arra az emberre, aki megerősíti a szövetségét ővele:-)

Most tekintsünk el a dogmatikai különbségektől. Az volna a jó, ha minden református ilyen lelkülettel venné az úrvacsorát.

_________________
Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját? (Rm. 14,4.)


vas. márc. 07, 2010 10:31 pm
Profil
Gyémánt Listatag

Csatlakozott: pén. szept. 16, 2005 12:59 pm
Hozzászólások: 1384
Tartózkodási hely: Kispest
Hozzászólás Re: Mi az Úrvacsora?
Tulajdonképpen mindkét eljárás helyénvaló, mivel nincs kötött liturgia. Nálunk a korábbi lelkész az istentisztelet részének tekinette az úrvacsorát, vagyis az mindig úgy történt, ahogy most leírtad, míg a jelenlegi lelkészünknél lényegében amolyan második istentisztelet keretében kerül sor az úrvacsorára. Az istentiszteleten az áldás után következnek a hirdetések, majd a záróének, amely előtt a lelkész közli, hogy aki nem kíván úrvacsorát venni, az távozhat a második versszak alatt. A záróéneket pedig egy, az úrvacsorai alkalmat bevezető nyitóénekkel kezdjük, amely után a lelkész ugyanazzal kezdi, mint az istentiszteletet ("Kegyelem néktek és békesség...."), tehát kvázi második istentisztelet keretében kerül sor a szentség kiszolgáltatására. Az igazsághoz tartozik, hogy az előbbi liturguia esetén is elhangzik, hogy távozhatnak, akik nem akarnak úrvacsorát venni, de ez hangsúlyosabb, amikor két részre oszlik az alkalom. Ezért nem véletlen, amit tapasztaltál, miszerint ha egységes az istentisztelet, kevesebben távoznak.

Olyan szerencsétlen közléssel is találkoztam (más gyülekezetben), amikor a lelkész azt mondta, hogy aki nem akar úrvacsorát venni, az az ének alatt távozzék. Tehát nem azt, hogy távozhat, hanem szinte kiküldte a többit, még ha nem is ez volt a szándéka. De a legtöbbször elhangzó felhívást sem tartom elég jónak, ugyanis nemcsak azt kellene elmondani, hogy aki nem akar az úrvacsorával élni, az távozhat, hanem mindjárt hozzá kéne tenni azt, hogy de maradhat is, és éneklésével szolgálhat a szentség kiszolgáltatása alatt. Talán akkor még keveseben távoznának.


vas. márc. 07, 2010 9:04 pm
Profil E-mail küldése
Platinum Listatag
Avatar

Csatlakozott: csüt. ápr. 26, 2007 5:57 pm
Hozzászólások: 272
Hozzászólás Re: Mi az Úrvacsora?
Ma nagyon kellemes meglepetésben volt részem. A lelkészünk, aki az utóbbi időben egyre magabiztosabb a gyülekezetben, egyszerűen elrendezte az eddigi rossz úrvacsorai szokást, amit mindenhol látni lehet, miszerint a gyülekezet fele igehirdetés után veszi a cókmókját és elpárolog.

A lelkészünk az eddigiekkel ellentétben nem szakította két részre az istentiszteletet. Az igehirdetés után nem mondta el az Úrtól kapott imát és nem mondta el az egyházközség híreit mosolyogva hagyva az útjára menő az emberkéket, hanem igehirdetés után lejött a szószékről és töretlenül folytatta ahol abbahagyta, ezzel nem engedte el az elpárologni vágyókat. Vagyis rögtön folytatta a szereztetés igéjével majd a hitvallással, majd az úrvacsora vétellel. Most is voltak elmenők, de töredéke annak, amennyi szokott lenni.

Az úrvacsora sem volt cifra, nem volt 300 kispohár, hanem volt négy ezüst kehely és rendben, szépen lezajlott a sákramentumok szolgálata. Utána elmondtuk az Úrtól kapott imát, a híreket felolvasta a pap, áldás után pedig szétoszlott az ilyen módon együtt maradt tömeg és nem csak a fele gyülekezet. Nekem külön kellemes volt, mert egy kedves idős hölgy meghívott egy alkalomra.

Máshol is hasonlóképpen változtak a dolgok, vagy csak nálunk változott meg a rendje az úrvacsorai istentiszteletnek?


vas. márc. 07, 2010 6:34 pm
Profil
Gyémánt Listatag

Csatlakozott: pén. szept. 16, 2005 12:59 pm
Hozzászólások: 1384
Tartózkodási hely: Kispest
Hozzászólás Re:
Nyika írta:
Ez hál'Istennek mára már tisztázódott, így a Zwingli féle elmélet, a reformátornak kijáró minden jogos tisztelet mellett mára már nem állja meg a helyét.


Hitbéli dolgokra elég problematikus azt mondani, hogy "mára már nem állja meg a helyét". Ha ugyanis van aki hiszi az adott tanítást, addig valahogy mégiscsak "megállja a helyét". Különösen így van ez olyan keresztyén tanítás esetén, amely teljes egészében a Szentíráson alapszik. Amilyen például Zwingli tanítása az úrvacsoráról. Amiben nincs semmi dogmaszerű belemagyarázás az ígébe, nincs teológusi okoskodás átlényegülésről, kétlényegűségről, lelki evésről, stb., csak az ígéről (ezt cselekedjétek az én emlékezetemre). És ezt nem lehet meghaladni olyan kétségkívül hasznos kompromisszummal sem, ami az egyház (a svájci reformátusság) egységét volt hivatott biztosítani.

Az úrvacsora lelki tartalmát Zwingli sem vonta kétségbe, nem véletlenül érvelt Marburgban a Jn 6,63-mal. Egyébként pedig inkább azt lehetne problematikusnak találni, hogy Jézussal csak az úrvacsorában egyesül a gyülekezet. Mi van máskor? Hát nem a Jézusban él a hívő ember?

Szóval, kedves Nyika, ma is megállja a helyét... Nálam mindenképp. :)


vas. nov. 08, 2009 6:52 pm
Profil E-mail küldése
Gyémánt Listatag

Csatlakozott: kedd ápr. 17, 2007 5:34 pm
Hozzászólások: 1793
Tartózkodási hely: Törökbálint
Hozzászólás 
la Mer írta:
Egyébként végigkísérheted itt a fórumban hívő pályafutásomat. Itt kezdtem 3 évvel ezelőtt... Talán azért furcsa és vitatható egy-két korábbi hozzászólásom. Érdemes a dátumokat is megnézni hozzá...


Engem az a hozzászólásod fogott meg, amikor írtad, hogy "A lányom ma kapott egy plüsspatkányt." :lol:

Ingola

_________________
Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját? (Rm. 14,4.)


csüt. okt. 16, 2008 1:54 pm
Profil
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Hat nagyon hogy 2 gyermeked van. Sok sok egeszseget kivanok nekik. Mi is elhataroztuk a felesegemmel, hogy 2 ev mulva szeretnenk egyet :D

Nagyon jo hogy megvolt benned az az akarat, hogy befogadd a Szent Iras tanitasait. Biztos vagyok benne, hogy a gyermekeid is egy jo szellemi neveltetesben reszesulnek.


csüt. okt. 16, 2008 11:43 am
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Nem is tudtam hogy kismama vagy :P Oszinten szolva, azt hittem hogy ferfi vagy :)

Dicseretes reszedrol, hogy megosztod masokkal a gondolataidat.

Csak ugy zarojelben megkerdeznem, hogy hany eves a gyermeked? :D


csüt. okt. 16, 2008 8:34 am
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Te melyik agazatat hasznalod az evangelizalo munkanak?


szer. okt. 15, 2008 1:02 pm
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Mi miert nem kovetjuk a peldajukat?


szer. okt. 15, 2008 12:13 pm
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Az apostoli modszer:

Cselekedetek 5:42 " És mindennap a templomban és házanként nem szűnnek vala meg tanítani és hirdetni Jézust, a Krisztust."

Es nagyon jol tudjuk, hogy emiatt nagyon sok szenvedes erte az apostolokat, foleg Pal apostolt. De mindvegig boldogok es elegedettek voltak, Isten adott nekik erott a kitartashoz.

Jezus mondott meg egy erdekes dolgot: Ha az o neve miatt uldoztek, akkor a kovetoit is uldozni fogjak. Miert? Mert hirdetik a Biblia tanitasat.


szer. okt. 15, 2008 11:37 am
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Es akinek nincsen internetje hogy bekapcsolodjon a beszelgetesbe? Az apostolok idejeben nem volt internet? Ok milyen modszert alkalmaztak? Hogyan is kuldte el oket Jezus?


szer. okt. 15, 2008 11:28 am
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Mint jelenlegi kiralyoknak es papoknak ez egy eletstilus kellene, hogy legyen, marmint az evangelizalo munka. Tegyuk fel, hogy en otthon ulok es varok arra, hogy valaki jojjon es magyarazza meg nekem az Irasokat. Mikor fognak nalam kopogtatni?

1 kor 9:16- " jaj nekem ha nem hirdetem"

Ezekiel 3:17-21:

"17. Embernek fia! őrállóul adtalak én téged Izráel házának, hogy ha szót hallasz számból, intsd meg őket az én nevemben.
18. Ha ezt mondom a hitetlennek: Halálnak halálával halsz meg, és te őt meg nem inted és nem szólasz, hogy visszatérítsd a hitetlent az ő gonosz útjáról, hogy éljen: az a gonosztevő az ő vétke miatt hal meg, de vérét a te kezedből kívánom meg.
19. De ha te megintetted a hitetlent, és ő meg nem tért hitetlenségéből és gonosz útjáról: ő az ő vétke miatt meghal, de te megmentetted a te lelkedet.
20. És ha elfordul az igaz az ő igazságától, és cselekszik álnokságot, és én vetek eléje botránkozást: ő meg fog halni; ha meg nem intetted őt, vétke miatt hal meg és elfelejtetnek igazságai, a melyeket cselekedett; de vérét a te kezedből kívánom meg.
21. Ha pedig te megintetted azt az igazat, hogy az igaz ne vétkezzék, és ő nem vétkezik többé: élvén él, mert engedett az intésnek, és te a te lelkedet megmentetted. "


szer. okt. 15, 2008 11:16 am
Profil E-mail küldése YIM
Arany Listatag

Csatlakozott: pén. okt. 03, 2008 10:41 am
Hozzászólások: 159
Hozzászólás 
Ok nem a vilag resze, azt jelenti , hogy nem gyakoroljak mindazt ami a vilagban zajlik. A vilagbol nem tudunk elmenekulni hiszen ezen a bolygon elunk mind, de a rossz szokasoktol el tudunk kulonulni, mint keresztenyek. A keresztenyek kell legyenek a sok fekete pont kozt levo piros pontok. Masok kell legyenek mint a vilag. Es erre erti Jezus amit mondott.


szer. okt. 15, 2008 11:04 am
Profil E-mail küldése YIM
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 61 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forum/DivisionCore.
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

eXTReMe Tracker